Speendag

Op speendag gaan de zeugen vanuit de kraamstal naar de dekstal en worden de biggen gespeend. Dit houdt in dat de zeug bij de biggen weggaat en andersom van de kraamstal naar de gespeende biggenstal. Voor beide een stressvol moment waar de nodige zorg en aandacht voor nodig is.

Gespeende afdeling

Zodra de biggen 4 weken zijn worden deze als eerste verplaatst naar de gespeende afdeling. Dit is een afdeling met veel licht en grotere cellen. Wij zorgen dat de biggen als toom bij elkaar blijft.

Dus iedere big blijft bij zijn broertjes en zusjes. We houden die zolang mogelijk samen. Daarna gaan de moeder zeugen naar de vrije ruimten voordat zij naar de dekstal gaan. De kraamstal wordt helemaal van onder tot boven geboend en geschrobd. Daarna worden de zeugen die binnenkort moeten biggen naar de kraamstal verplaatst. Ongeveer een week voordat zij biggen krijgt (werpt). Daar begint het nieuwe leven.

Verhuizing van de zeug en biggen

Dit is echt een grote verhuizing en dan hebben wij extra hulp nodig. Iedere zeug heeft een eigen hok waarin zij in een box kan liggen, zitten of staan. Het grootste gevaar voor biggen die geboren worden is namelijk dat de moeder er bovenop gaat liggen. In een klein deel van het kraamhok kan de zeug niet komen maar de biggen wel hier kunnen de biggen slapen en spelen. Zodra de zeugen op hun plek zitten/staan worden de zeugen met de hand gewassen. Dit vinden de meeste erg fijn. De vloer waar de biggen onder de lamp komen te liggen worden met zilverzand in gestrooid. Het ruikt een beetje als mentholpoeder. De vloerverwarming en een warmtelamp zorgt voor de nodige warmte. Verder in het hok is het koeler, aangezien dat voor de zeug prettiger is. Het voeren van de zeugen wordt in de week van het biggen handmatig gedaan. Bij de zeugen hangen we hun kaart met de gegevens van de zeug een soort medische kaart. Hierop kun je zien hoe oud de zeug is wie de vader en moeder waren. Hoe vaak zij heeft gebigd, aantal levend geboren, gespeend en waardoor er biggen zijn dood gegaan. Dit is een intensieve dag van ’s morgens 5 uur tot ’s avonds laat. Ook administratief moet je alles weer registreren.

Geef een reactie

Sluit Menu
Translate »