Fokgelten

Vandaag worden er fokgelten gebracht. Elke 6 weken komen 20 mini zeugen rechtstreeks van de moederzeug met de vrachtwagen van een ander bedrijf. Dit worden onze toekomstige zeugen, de moedervarkens. De eerste maand mogen de gelten nog niet bij de andere zeugen. Een gelt is een vrouwelijk varken dat nog nooit biggen heeft gehad.

fokgelt-varken

Mini-zeugen

In een aparte ruimte worden de 20 mini zeugen flink verwend en goed verzorgd. De biggen krijgen voldoende water en voer. Het biggenvoer is speciaal om hun botten sterk te maken, omdat ze een lang leven tegemoet gaan.

Na een maand gaan de gelten naar de andere varkens waar zij blijven tot ze de dekrijpe leeftijd bereiken.

Waarom denk je dat we deze jonge zeugjes apart houden? Je kunt het vergelijken met je jonge kind dat voor het eerst naar een plek gaat waar ook andere kinderen zijn. Binnen korte tijd lopen ze te snotteren en te hoesten. Dit proberen we te voorkomen en daarom laten we ze eerst wennen aan de nieuwe plek en de nieuwe medebewoners.

Éën kijk je bij de fokgelten

Henk is hier in de stal waar gelten van verschillende leeftijden opgroeien tot ze groot genoeg zijn om biggen te gaan krijgen.

Geef een reactie

Sluit Menu
Translate »