AFLEVERING 10 – Het behandelen van de biggen

Behandelen van de biggen

Als de biggen 3- 4 dagen oud zijn worden deze voor de eerste keer behandeld. Wij hebben een behandelkar en daar wordt de staart gecoupeerd om eventuele infecties te voorkomen. Vervolgens worden de biggen geblikt met een Uniek Bedrijf Nummer = UBN. Waarom? Dan is het altijd traceerbaar waar de biggen zijn geboren. Tot slot volgt een naadloze injectie ijzer om bloedarmoede te voorkomen en een shot in de bek met Baycox om eventuele diarree op latere leeftijd te voorkomen. Dit ziet er erger uit dan dat het is. Maar wij hebben twee medewerkers Freek en Tom die dit met hart en ziel en volle overtuiging doen. Je ziet dat de big er weinig last van heeft.

Controle en behandelen van de biggen

Ik kijk dagelijks naar de biggen of zij allemaal in orde zijn. Het kan soms zijn dat een big geboren wordt met de achterpoten uit elkaar net alsof de big de split doet. Wij plakken dan leukoplast om de benen om de benen ter ondersteuning bij elkaar te houden zodat de big gewoon kan lopen en staan. Binnen enkele dagen kan het er weer af en zijn de benen van de big sterk genoeg om op eigen benen te staan. Ook komt het natuurlijk voor dat de zeug op haar biggen staat of ligt. Daardoor kan het wel eens voorkomen dat de poot van een big gekneusd wordt. Dit komt dan ook het meest voor in de eerste 14 dagen van de big. De gewonde big behandel ik dan met zorg en markeer de big op zijn rug. Als ik dan een paar dagen later de stal inloop kan ik zien of de big goed hersteld. Gelukkig valt dit bij ons erg mee.

Diarree bij biggen

De biggen krijgen wanneer ze geboren zijn ook wel eens last van diarree. Maar ook wanneer de biggen diarree hebben zorgen we hier met hart en ziel voor. Door mentholpoeder wat royaler te strooien in de stal is de diarree binnen een paar dagen weer verdwenen bij de big. Naast het voorkomen van allerlei onaardigheden leren we de biggen te wennen aan het drinken uit een drinkbak. Dit doen we eerst door de drinkbak te vullen met melk, vervolgens met melkpap en tot slot met brij.