AFLEVERING 05 – Het scannen op drachtigheid

Scannen van de zeugen

Als de zeugen geïnsemineerd zijn, kunnen ze vanaf 21 dagen gescand worden op drachtigheid. Dit lijkt hetzelfde als de echo bij een zwangerschap. Door de sonde worden geluidsgolven uitgezonden die je in de lies, schuin omhoog tegen de buik aanhoudt. Hierdoor krijg je een beeld van de baarmoeder op het scherm van het scanapparaat. Als de zeug wel 21 dagen zwanger is, zie je dat de baarmoeder gevuld is en zie je kleine zwarte stipjes, dit zijn de vruchtblaasjes. Ze zijn dan nog heel klein. Het scannen doet geen pijn bij de dieren, omdat je alleen de sonde tegen de buikwand aanhoudt.  De zeugen worden gescand door Rob Maes van Agriservice dit doet hij meestal tijdens het voeren.  Ze staan dan allemaal en zo kan je makkelijk langs de rij lopen en vaak in een paar seconden zien of een zeug wel of niet drachtig is.

Het is best wel spannend werk, want je weet dan zeker of de zeug wel of niet drachtig is. Als een zeug niet drachtig is dan wordt zij na drie weken opgewonden (berig) en gaat ze terug naar de dekstal.

Wel of niet zwanger?

Het komt wel eens voor dat de inseminatie niet goed gegaan is of niet op het juiste moment voor de eisprong heeft plaatsgevonden. Soms is een zeug wel drachtig geweest, maar heeft de dracht niet door gezet. Dan wordt de zeug na vier weken of later berig. Deze zeugen probeer je door scannen eruit te halen. Met scannen weet je zeker of de zeug dus wel drachtig is. Natuurlijk is zo’n vroege drachtigheid heel gevoelig. Na vier weken worden de zeugen nog een keer gescand. Weet je hoelang een zeug drachtig is?