Het Spekrijt

 

Het Spekrijt is een weiland en behorend bij de varkensboerderij van de familie Kuijpers, gelegen aan de Walsbergseweg – Voortseweg in Deurne. De naam is afgeleid van een vroeger vennetje verscholen tussen de hei en het ruige landschap. In de winter werd er volop geschaatst.

Op de meeste boerenbedrijven is er aan de buitenkant niks zichtbaar van de bedrijvigheid. Het werk is meestal in de stal en onttrekt zich aan het zicht van de burger.

Daarom hebben wij toen besloten het Spekrijt in te richten als een buitenboerderij. Maar ook om iets terug te doen naar de omgeving. Er is een picknick plaats waar mensen kunnen genieten van een Brabants landschap. Het is ook niet van zelfsprekend dat koeien, kalveren, kippen, een paard en wroetende varkens gezamenlijk in de wei lopen. Zodoende toveren wij bij veel mensen een lach op hun gezicht. Maar ook voor ons geeft het veel voldoening.

Het is een manier om contact te komen met de burger. Het Spekrijt  maakt dan ook deel uit van de zorgboerderij met onbegrensde mogelijkheden. Het werken met de grond, het creëren van groente, kruiden of bloemen tuinen. Op deze manier willen wij mensen hun rust, zelfvertrouwen en herkenning weer laten beleven.